maandag 21 februari 2011

Shea butter


Shea butter


Shea butter is een van de meest natuurlijke en de meest oprecht effectief gebruikte materialen in cosmetische producten. Ik gebruik nu een reinigings foam en body butter van the body shop met shea butter er in verwerkt. Ik merk dat ik dit gewoon een heerlijk en fijn product vind en wil jullie daarom informeren wat en waarom shea butter zo fijn is. Ook zal ik binnenkort een review maken over de body butter.

Shea butter noten

Wat is Shea butter?
Shea butter is een van de weinige in grote schaal beschikbaar cosmetische grondstoffen die rechtstreeks uit de natuur komt. Het is niet gecultiveerd, het wordt namelijk verzameld van bomen die in het wild groeien. De shea boom groeit in het wild in een grote strook van centraal Afrika naar het zuiden van de Sahara woestijn. De boter wordt gewonnen uit noten, die van oudsher worden verzameld door de vrouwen van het dorp. De productie van de boter zelf is een geavanceerd proces. De buitenste pulp moet worden verwijderd en vervolgens wordt de dop gepeld met behulp van een stamper en vijzel. De gepelde noten worden vervolgens geroosterd. De boter kan nu worden gewonnen door het te vermalen of te pletten.

Gepelde shea butter noot

Shea butter en de droge huid
Er is een zeer effectieve manier om dagelijks de droge huid te behandelen.
Namelijk om gewoon een laagje van een soort olie of vet op de huid aan te brengen om vochtverlies te voorkomen. Dermatologen en cosmetische wetenschappers noemen dit verzachtende middelen. Minerale olie is het meest gebruikt, maar plantaardig opties, zoals shea boter zijn ook zeer effectief. De shea butter geeft je huid een zacht en voedend gevoel, en dit is waarschijnlijk de eigenschap die het zo populair maakt. Ook is het in een proef aangetoond dat een crème met 5% shea boter nuttig is bij patiënten die aan eczeem lijden. In een andere studie over hydratatie van de huid kwam als resultaat naar voren dat 1,5 uur na toepassing van pure shea boter de hydratatie met 31% was gestegen. Zelfs na 8 uur is het resultaat dan nog 20% hoger als aan het begin van het experiment.
  
Shea butter

Bescherming tegen UV Schade
Bepaalde bestandsdelen van de Shea butter staan bekend om hun sterke UV-absorberende eigenschappen. De UV-absorberende bestandsdelen zijn niet zo groot als de synthetische, maar niettemin is het effect meetbaar. Pure shea butter heeft een zonbeschermingsfactor (SPF) van 2. De meeste mensen vinden dit niet een hoge SPF. Echter kun je hierdoor wel 2 keer zolang in de zon blijven dan zonder een bescherming. Daarnaast waren er eeuwen geleden voordat er synthetische scheikundigen bestonden, er mensen in Afrika die hun huid beschermden met shea butter tegen de felle zon.


Conclusie:
Ik vind shea butter een fijn natuurlijk product dat lekker ruikt en daarnaast ook heel veel voor je huid betekend. Het voelt heerlijk romig aan en laat een verzorgend laagje achter. Ook wordt het steeds vaker in producten verwerkt. Daarnaast  merk ik ook dat het idee dat je een natuurlijk product gebruik toch fijner is dan een chemisch gemaakt product. Hier zijn de meningen natuurlijk over verdeelt.


1 opmerking:

  1. Handig artikeltje! Ik vind shea butter ook erg fijn, heb wel voorkeur voor producten met sb moet ik zeggen. :)

    BeantwoordenVerwijderen